درود و مهر ، خداقوت ابتدا سپاسگذارم بابت این اپلیکشن پرمحتوا و این قسمت دردودل و محرکه کل این سیستم های مغزی و ضمیرخوداگاه و ناخوداگاه را بارها و بارها و بارها خوندم و با طرز کارشون اشنا هستم اما نمیدونم چرا این اعتیادو نمیتونم بزارم کنار باتوجه ب موقعیت خانوادگی و شغلی خیلی اذیتم ، خیلی سعی و تلاش میکنم اما همیشه بی نتیجه میمونه همه جهات زندگیمو دارم درست پیش میبرم ، همیشه موفق بودم و هستم ، اما این مورد داره برام گرون تموم میشه
درود بر شما، از دیدگاه نوروسایکولوژی، اعتیاد فقط یک “عادت بد” نیست، بلکه حاصل تغییراتی عمیق در ساختار مغزه. وقتی یک رفتار اعتیادآور (مثل مصرف مواد یا رفتارهای تکراری) بارها تکرار میشه، مسیرهای عصبی خاصی در مغز تقویت میشن تا جایی که حتی اگر نخوای اون رفتار رو انجام بدی، مغز بهصورت خودکار اون مسیر رو فعال میکنه. دو ناحیهی کلیدی در این روند نقش دارن: 1. هستهی آکومبنس (Nucleus Accumbens): مرکز پاداش مغزه. وقتی رفتاری انجام میدی که باهاش حس لذت یا رهایی تجربه میکنی، دوپامین ترشح میشه و مغز اون رفتار رو بهعنوان «پاداش» ذخیره میکنه. 2. قشر پیشپیشانی (Prefrontal Cortex): ناحیهای که مسئول تصمیمگیری و کنترل تکانههاست. در اثر اعتیاد مزمن، این بخش ضعیف میشه و توانایی «نه گفتن» کاهش پیدا میکنه. حتی اگر دانش علمی داشته باشی، مسیرهای عصبی قدیمی همچنان فعال میمونن. مغز و بدنت بر اساس گذشته برنامهریزی شدن، اما با تمرین و تکرار، قابل بازنویسی هستن—این یعنی نوروانعطافپذیری (Neuroplasticity). راهکارهای نوروسایکولوژیک: • ایجاد پاداشهای جدید برای مغز: مثل فعالیت بدنی، نوشتن، هنر، یا ارتباط انسانی • تقویت خودآگاهی و تمرکز: از طریق مدیتیشن، تنفس عمیق یا نوشتن روزانه • و از همه مهمتر: مهربونی با خودت در لحظههای شکست؛ چون شرم و سرزنش، آمیگدالا (مرکز ترس و اضطراب) رو بیشفعال میکنه و دوباره چرخهی اعتیاد رو فعال میسازه. تو فقط با یک اعتیاد روبهرو نیستی—بلکه انسانی هستی با مغزی انعطافپذیر که قابلیت تغییر و ترمیم داره. و نهایتاً، این مسیر نیاز به همراهی یک متخصص حرفهای و آگاه داره؛ کسی که بتونه ابزار علمی رو با توجه انسانی ترکیب کنه تا تو بتونی دوباره مسیر زندگیات رو بازسازی کنی
نظرات
دیدگاهتان را بنویسید